Kopioitu Wikipediasta:

Agility

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Australianpaimenkoira hyppyesteellä
Labradorinnoutaja pujottelussa

Agility on koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli. Lajin nimi tulee englannin kielen sanasta agility, joka on suomeksi "ketteryys". Lajin rantautuessa Suomeen 1986 sen nimeksi ehdotettiinkin muun muassa ketteryyttä ja vikellystä, mutta englanninkielinen alkuperäisnimi jäi elämään. Parhaimmillaan laji on ohjaajan ja koiran täydellistä yhteistyötä. Ensimmäiset viralliset agilitykilpailut järjestettiin Suomessa 1987. Agility on levinnyt ympäri maailman ja lajin Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään vuosittain. Suomessa MM-kisat on järjestetty vuonna 2000 ja 2008.

Agilityradalla on yleensä 1220 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat muun muassa kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli umpi- ja avotunneli (pussi ja putki). Koirien agility on saanut alkunsa vuonna 1977 Englannissa hevosten estekisojen väliajoilla olleista koirien estehyppynäytöksistä. Harrastuksessa menestyminen edellyttää koiralta hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Agilitya voi harrastaa myös muiden lemmikkieläinten, kuten shetlanninponien, kanien, kissojen ja rottien kanssa.

[muokkaa] Esteet ja ratatyypit

Pinseri suorittaa rengasesteen. Takana A-este ja puomi.

Esteet jaetaan kolmeen ryhmään: hyppyesteet, kontaktiesteet ja muut esteet. Esteiden korkeudet ja muut mitat vaihtelevat kokoluokan mukaan. Ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata. Agilityradalla voi olla kaikkia estetyyppejä. Hyppyradalla ei ole kontaktiesteitä.

[muokkaa] Hyppyesteet

Hyppyeste suoritetaan hyppäämällä esteen tai esteiden (sarjaeste) yli. Mikäli koira joko pudottaa tai kaataa esteen osan, esteen suorittamisesta saa suoritusvirheen.

  • aidat: yksittäinen aita, sarjaeste ja okseri
  • rengas: koiran on hypättävä renkaan läpi.
  • pituushyppy
  • muuri

[muokkaa] Kontaktiesteet

Kontaktiesteissä on sekä nousevalla että laskevalla pinnalla kontaktialueet, joihin koiran on estettä suorittaessa koskettava vähintään yhdellä tassun osalla. Mikäli koira jättää koskematta kontaktialueeseen, koirakko saa kontaktivirheen.

  • A-este
  • puomi
  • keinu

[muokkaa] Muut esteet

  • pöytä: koira nousee pöydälle suorituslinjalta lähinnä olevilta sivuilta, koiran tulee olla pöydällä 5 sekuntia
  • pujottelu: 8, 10 tai 12 keppiä; ensimmäisen kepin tulee jäädä koiran vasemmalle puolelle, keppien väli 60 cm
  • avotunneli eli putki: 36 metrin pituinen tunneli, jonka tuomari voi taivuttaa U:n tai S:n muotoon
  • umpitunneli eli pussi: tunneli, jonka loppuosa on kangasta

[muokkaa] Säännöt

Kultainennoutaja tulee avotunnelista

Agilityradan suunnittelee jokaisen kilpailun tuomari jokaiseen kilpailuun erikseen. Ohjaajat saavat tutustua numeroituun rataan viiden minuutin ajan ennen kilpailusuoritustaan.

Kilpailuradan pituus on 100200 metriä, ja sille määritetään ihanneaika koiran ihanteellisen etenemisnopeuden mukaan. Yleensä täysmittaisen agilityradan ihanneaika liikkuu 30 ja 60 sekunnin välillä; koira etenee radalla useita metrejä sekunnissa.

Kilpailusuoritus arvostellaan ajan ja suorituspuhtauden perusteella. Virheistä voi saada joko virhepisteitä tai hylkäyksen, jos virhe on vakava. Yleisin syy hylkäykseen on väärä rata eli ajautuminen väärälle esteelle tai esteen välistä jättämiset. Ratavirheet tuottavat 5 virhepistettä. Ratavirheiksi katsotaan kieltäytymiset, riman tai esteen osan pudotukset ja kontaktivirheet. Aikavirhettä saa ihanneajan ylittämisestä, yhden virhepisteen jokaista ylitettyä sekuntia kohti. Nollatulokseksi sanotaan virheetöntä suoritusta, jonka aikavirhe on korkeintaan 0,99 s.

Kilpailusuoritukset arvostellaan seuraavasti:

  • Erinomainen: 05,99 pistettä
  • Erittäin hyvä: 615,99 pistettä
  • Hyvä: 1624,99 pistettä
  • Ei sijoitusta: yli 25 virhepistettä

Kilpailuihin saavat osallistua yli 18 kuukautta vanhat koirat, jotka on tunnistusmerkitty ja rekisteröity. Myös Kennelliiton antidoping-määräyksiä on noudatettava. Suomessa virallisiin kilpailuihin osallistuessa pitää olla voimassa oleva Suomen agilityliiton kilpailulisenssi ja agilityn kilpailukirja, jonka tuomari on varmentanut. SM-kisoihin ja MM-karsintoihin on voimassa omat karsintavaatimuksensa, jotka muuttuvat vuosittain. Tällä hetkellä vaatimuksena on seitsemän nollatulosta, jotka on kerätty tietyltä aikaväliltä. Vuoden 2008 karsintavaatimuksiin lisätään pakko yhdestä tuplanollasta eli kahden nollatuloksista tulee olla samalta päivältä peräkkäisistä kisoista samalta paikkakunnalta. Sekarotuisilla koirilla ei ole osallistumisoikeutta arvokisoihin, mutta ne saavat osallistua kaikille roduille avoimiin sekarotuisten MM-kilpailuihin.

Säkäluokat

Koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella kolmeen kokoluokkaan:

  • Mini säkäkorkeus alle 35 cm
  • Midi/Medi säkäkorkeus 3542,99 cm
  • Maksi säkäkorkeus 43 cm tai yli.

Ennen ensimmäistä virallista kilpailua koiran säkäkorkeus mitataan. Mittauksen suorittaa Suomen Kennelliiton agility-ylituomari tai FCI:n hyväksymä ulkomuototuomari.Koirat ovat joskus matala raajaisia.

[muokkaa] Tasoluokat

Säkäluokissa koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan: 1, 2 ja 3, joista 1-luokka on helpoin ja johon saavat osallistua kaikki, joilla ei ole luokanvaihtoon oikeuttavia tuloksia. Ykkösluokasta kakkosluokkaan noustakseen tarvitaan kolme puhdasta suoritusta (0-tulos eli tulos alle 0,99). Kakkosluokasta kolmanteen siirtyäkseen koirakon on saatava kolme nollatulosta ja lisäksi sijoituttava kolmen parhaan joukkoon. Ykkösistä kakkosiin ja kakkosista kolmosiin siirryttäessä koira saa agilitysertifikaatin, jonka mukana koiralle annetaan puna-musta ruusuke. Koira saa agilityvalion (AVA) arvon voitettuaan kolme kertaa kolmosluokassa nollatuloksella sekä saatuaan vaadittavan näyttelytuloksen. Ensimmäisen ja viimeisen nollavoiton välillä tulee kuitenkin olla kulunut aikaa 1 vuosi 1 vrk. Voitoista vain yksi saa olla hyppyradalta ja voittojen tulee olla kahden eri tuomarin radoilta. Näyttelytulosvaatimuksen vuoksi sekarotuiset koirat eivät voi saavuttaa AVA-arvoa, vaan puhutaan epävirallisesti kolme sertifikaattia saavuttaneista "varjovalioista". Myös puhdasrotuiset koirat, joilla ei tarvittavaa näyttelytulosta ole tai jotka sitä eivät voi saavuttaa (kives-, hammaspuutokset, värivirheet), voivat olla "varjovalioita".[1]

Luokanvaihdoksiin sekä valioitumiseen vaadittavat suoritukset
1 lk. → 2 lk. 3 nollatulosta kahdelta eri tuomarilta
2 lk. → 3 lk. 3 nollatulosta sijoittuen kolmen parhaan joukkoon
3 lk.: Agilityvalio 3 nollavoittoa (aikaraja 1 vuosi 1 vrk) sekä näyttelystä vähintään laatuarvostelu Hyvä

[muokkaa] Eri rodut agilityssa

Alaskanmalamuutti A-esteellä

Laji sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Agilitykilpailuun voi osallistua minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, myös seka- eli X-rotuisen kanssa. Suosituimpia rotuja agilityssä ovat belgianpaimenkoirat, shetlanninlammaskoirat, bordercolliet, villakoirat ja borderterrierit[2]. Fyysisistä syistä agility voi kuitenkin olla liian rankkaa pitkäselkäisille tai hyvin matalaraajaisille, suorapolvisille tai muuten rakenteeltaan raskaille ja äärimuodostuneille koirille.

Suomessa on muuhun maailmaan verrattuna huomattavan paljon rotuja agilityn parissa korkeallakin tasolla. Suomen edustusmaajoukkueissa on ollut muun muassa bichon frise, länsigöötanmaanpystykorva, puli, pumi, kromfohrländer ja kooikerhondje. Tämä osoittaa että agility sopii monille roduille myös huipputasolla.

[muokkaa] Agilityn harrastaminen

Agilityn harrastamisen voi aloittaa, kun koira on saavuttanut aikuiskokonsa eli noin yhden vuoden iässä. Koiran tulisi myös olla perustottelevainen. Alkeiskursseja järjestävät agilityseurat, joita on Suomessa jo melkein joka paikkakunnalla. Aluksi koiralle opetetaan kukin estetyyppi erillisenä ja vähitellen voidaan siirtyä harjoittelemaan ratoja ja vaikeampia ohjauskuvioita. Tärkeää harjoittelussa on löytää motivointikeinot, jotka sopivat juuri kyseiselle koiralle. Näitä voivat olla esimerkiksi makupalat, lelut tai leikki.

[muokkaa] Menestyneitä suomalaisia koirakkoja

[muokkaa] 2005

Suomen mestarit

Pohjoismaiden Mestarit

[muokkaa] 2006

Suomen mestarit

Maailman mestarit

Pohjoismaiden mestarit

ParAgilityn 2006 MM-hopea

[muokkaa] 2007

Suomen mestarit

MM-kisat

PM-kisat

[muokkaa] 2008

MM-kisat